Ziyaretinizi Planlayın

Senfoni, 18.yüzyıldan günümüze Batı sanat müziğinde orkestra eserlerinin yazıldığı en önemli formların başında gelmektedir. Operanın aksine, temsili bir drama içermeyen senfoni, 18. ve 19.yüzyıllarda orkestra müziği besteciliğinin temelini oluşturmuş ve operadan bağımsız, sadece senfonik müzik icra etmek amacında orkestraların kurulmasına zemin hazırlamıştır. İlk zamanlarda üç bölümden oluşan senfoniler daha sonraları besteciler tarafından standart olarak dört bölüm olarak yazılmışlarsa da, daha fazla bölümden oluşan senfonilere de rastlamak mümkündür.

Geleneksel olarak yaylı çalgılar, tahta üflemeli ve bakır üflemeli çalgılar ve vurmalı çalgılardan oluşan ve genellikle senfoni, konçerto, süit vb. gibi orkestra müziği formlarında eserler icra eden orkestralara senfoni orkestrası denir. Bir senfoni orkestrasının boyutu konserden konsere icra edilen eserin enstrüman kullanımına göre farklılık gösterebilir. Örneğin 18.yüzyıl sonunda yazılmış bir eser ile 20.yüzyıl başında yazılmış bir eserin icrasında kullanılan enstrüman çeşidi ve sayısı bakımından farklar söz konusudur.

Yaylı çalgılar: Keman, Viyola, Viyolonsel, Kontrbas

Tahta üflemeli çalgılar: Flüt, Obua, Klarnet, Korangle, Fagot

Bakır üflemeli çalgılar: Korno, Trompet, Trombon, Tuba

Vurmalı çalgılar: Timpani, Ksilofon, Glockenspiel vb.

CSO konserleri belirtilen saatte başlamaktadır. Konserde çalınan ilk eserin başlangıcından sonuna kadar geciken seyircilerimizin salona girişi mümkün olmamaktadır. Bu durumda, geciken seyircilerimiz ilk eserin bitişinden sonra salonda yerlerini alabilirler.


Biletinizi biletinial.com sitesinden veya cep telefonunuza SanatCepte uygulamasını indirerek satın alabilirsiniz.

                                   BİLETİNİAL.COM                                                                    SANAT CEPTE UYGULAMASI

          Biletinial.com’dan biletinizi almak için hemen tıklayın                                       App Store veya Play Store'dan uygulamayı indirin

CSO konserleri için genel bir kıyafet kuralı olmamakla birlikte Gala ve Prömiyer konserleri için resmi kıyafet giyilmesi bir gelenek halini almıştır.


                                                                                                     Talatpaşa Bulvarı, No: 38 Opera, 06330 Altındağ/Ankara

Arabayla
Talatpaşa Bulvarı’nda Ankara Garı istikametinden Opera istikametine doğru gelirken, Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’na gelmeden sağa doğru Altınsoy Caddesine döndüğünüzde 200m ileride solda araç giriş yolunu göreceksiniz.Kapalı ve açık otoparkımız mevcuttur.

Otobüsle
Hipodrom Caddesi üzerindeki “Ankara Spor Salonu” durağında inerek,
Talatpaşa Bulvarı üzerindeki “Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu” duraklarında inerek,
Atatürk Bulvarı üzerindeki “Opera veya Adliye” duraklarında inerek,
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürlüğü C Blok'a ulaşabilirsiniz.

Metroyla
“OSB - Törekent - Koru"
Metro hattında Sıhhiye Metro durağında inerek Ankara Adliyesi’nden,
“OSB - Törekent - Koru" Metro hattında Ulus durağında inerek Gençlik Parkı'ndan,
“Keçiören Kızılay" Metro hattında Adliye durağında inerek Açık Otoparktan,
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürlüğü C Blok'a ulaşabilirsiniz.

                                                                                                                         
cso-harita-



Erken gelirseniz sergi alanını gezebilir, CSO mağazasından alışveriş yapabilir, açık-hava alanlarını değerlendirebilir veya kafede oturup keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Diğer seyircileri rahatsız etmeyecek ve geçişleri engellemeyecek boyuttaki çanta ve paltoları salona getirebilirsiniz.

Ancak kendi rahatınız için vestiyerlerimizi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Eser aralarında ya da eser sırasında salondan çıkmak durumunda olan seyircilerimiz, çalınan eserin bitişinden sonra salona geri girebilirler.

Orkestra üyelerinin dikkatini dağıtmamak ve diğer seyircileri rahatsız etmemek adına salona yiyecek-içecek getirmemenizi rica ediyoruz.

Hem orkestra üyelerinin ve diğer seyircilerin dikkatini dağıtmamak hem de telif haklarından dolayı, eser seslendirildiği sırada salonda herhangi bir ses veya görüntü kaydı alınmaması gerekmektedir.

Cep telefonunuzla salona girebilirsiniz ancak titreşim uyarısını da kapatarak tamamen sessiz konuma getirmenizi ve çok gerekmedikçe bu konumda olsa dahi eser seslendirildiği sırada kullanmamanızı rica ediyoruz.

Alkış, klasik müzik konserlerinde genellikle sahneye çıkan sanatçıları karşılamak ve eser sonlarında performansı takdir etmek üzere kullanılan bir selamlama biçimidir. Senfoni, konçerto başta olmak üzere büyük çaplı eserler birkaç bölümden oluştuğu için, bölümler arasında sanatçıların dikkatini dağıtmamak için tebrik görevi gören alkışın sadece eser sonunda gelmesi adet haline gelmiştir. Bu nedenle birden fazla bölümü olan eserlerde son bölümün bitişinden sonra alkışlanmalıdır. Eser sonlarında seyirciyi selamladıktan sonra kulise giden şef ve eğer varsa solistler, alkış kesilmediği sürece tekrar selama davet edilmiş olurlar.